Поштујући следећа правила можете смањити могућност да се заразите или проширите корона вирус:

Редовно и темељно перите руке трљањем руку антисептицима на бази алкохола или их перите сапуном и водом.

Зашто? Прање руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

Одржавајте најмање метар удаљености између себе и свакога ко кашље или кија.

Зашто? Кад неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржавати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

Избегавајте додиривање очију, носа и уста.

Зашто? Рукама додирујете многе површине и могу покупити вирусе. Једном када се контаминирају, руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

Обавезно се придржавајте добре респираторне хигијене: и ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту.

Зашто? Капљице шире вирус. Придржавајући се добре респираторне хигијене, заштитите људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и KОВИД-19.

Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

Зашто? Националне и локалне власти имаће најновије информације о ситуацији о вирусу. Позовите унапред свог лекара. Позив унапред омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће вас заштитити и помоћи у спречавању ширења вируса и других инфекција.

Будите информисани о најновијим дешавањима. Следите савете лекара у вези корона вируса.   www.covid19.rs

Зашто? Националне и локалне власти имаће најновије информације о томе да ли се корона вирус шири у вашем граду/земљи. Они су у најбољем положају да саветују шта људи из вашег краја треба да раде да би се заштитили.

Будите у току са најновијим жариштима корона вируса (градови или локалитети где се КОВИД-19 шири). Ако је могуће, избегавајте путовања – посебно ако сте старија особа или имате дијабетес, болести срца или плућа.

Зашто? Постоји већа вероватноћа да се заразите у овим подручјима.

Извор: https://www.stetoskop.info