У просторијама ОШ „Татомир Анђелић“ у у суботу 7.11.2020. одржана је 13. ликовна колонија ликовних педагога, ученика и студената уметничких школа и факултета. Традиционална манифестација је, овај пут, плански одржана са минималним бројем учесника, а због постојеће компликоване епидемиолошке ситуације у земљи.

Подсећања ради, мрчајевачка ликовна колонија настала је 2008. године када и слична ликовна манифестација у Рошцима на Каблару. Организатор обе колоније био је Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Чачак, а идејни творац био је наш чувени сликар, Божидар Плазинић. Циљ је био двострук. Са једне стране, тежило се удруживању и бољој комуникацији ликовних педагога који раде у школама у окружењу зарад успешнијег стручног усавршавања, а са друге стране, циљ је био ширење ликовне културе и изван великих градских центара.

Од 2010. године седиште мрчајевачке ликовне колоније постаје овдашња основна школа. Тако је и данас. Новоизграђено здање ОШ „Татомир Анђелић“ делује инспиративно на многе уметнике, па су одмах после сликара своје уточиште овде нашли и мрчајевачки песници.

Појединац који је најзаслужнији за постојање и трајање ове колоније је академски сликар и ликовни педагог из Мрчајеваца, Момчило Пауновић. Он задовољно констатује: „Потрудили смо се да не прекинемо традицију, имајући у виду све постојеће отежавајуће околности. Колекција слика се шири, па ће тако и ове године бити допуњена новим радовима. Холови наше школе су постали својеврсна изложбена галерија где се сви осећају веома пријатно.“

Учесници тринаесте ликовне колоније су: академски сликар, Марија Пауновић (на завршној је години докторских студија); дипломирани конзерватор, Марија Сретеновић; студент Факултета Примењених уметности, Теодора Туловић; ученице средњих уметничких школа из Краљева и Чачка, Милка Баралић и Ања Недељковић. Занимљиво је поменути да је, почетком године, поменута Марија Пауновић имала изложбу својих радова у Новом Саду, а Марија Сретеновић у Београду. Учешће на овој колонији такође су узели су и заинтересовани ученици школе домаћина. Своје ликовне радове цртали су и сликали у учионици за ликовно васпитање.

Директорка мрчајевачке школе, Весне Јевђенијевић, иначе музички педагог, и овај пут је дала додатну подршку одржавању ликовне колоније тако што се и сама латила четкице, боја и платна.

– И поред отежавајућих епидемиолошких околности нисмо желели да прекидамо традицију. Континуитет одржавања ликовне колоније у Мрчајевцима је настављен – рекла је директорка Весна Јевђенијевић. Додаје да је новембар месец када се кроз бројне активности обележава годишњица постојања мрчајевачке школе.

– Због постојеће епидемиолошке ситуације ове године нисмо у могућности да остваримо све планиране активности на обележавању 183 године постојања наше школе. Током новембра имаћемо неколико конкурса за наше ученике: ликовни, литерарни и за фотографију. Ипак поносни смо на организацију традиционалне ликовне колоније, али исто тако и на сарадњу са удружењем песника из Мрчајеваца чији јубилеј 20 година постојања је обележен отварањем песничког трга и песничког парка у кругу наше школе,  што је финансирала чачанска локална управа – закључила је Весна Јевђенијевић.

Школа у Мрчајевцима је, сасвим је јасно,  постала центар за промоцију културе и ослонац за уметничко деловање и стварање овдашњих ликовних, књижевних и других уметничких стваралаца. Школа за пример другима! Што се тиче радова са ликовне колоније, претходних година шира јавност је могла да ужива у овим сликама на три ликовне изложбе. Прва од њих је била у Галерији Рисим, друга у Дому културе у Чачку, а трећа у Галерији Народног музеја. Да ли је време и за четврту изложбу сазнаћемо у периоду који је пред нама.

Преузето са Озон преса.