Novine u organizaciji kvalifikacionog ispita 2009.

Kvalifikacioni ispit za ovogodišnju generaciju učenika osmog razreda biće delimično promenjen u testu iz matematike i srpskog jezika, za razliku od prijemnih ispita u umetničkim i specijalizovanim školama, koji će ostati identični kao i prošle godine. U novine spadaju i dežurstva profesora srednjih škola na predstojećem upisu u prvi razred srednje škole i nezavisnih posmatrača koje će angažovati prosvetne vlasti.

Ostali kriterijumi upisa ostaju isti, počevši od polaganja u matičnoj školi i '' praga znanja'' koji podrazumeva da samo kandidat koji osvoji minimum po jedan poen na oba testa može da konkuriše za djačku knjižicu četvorogodišnje srednje škole. Na snazi će ostati i pravilo da prilikom rangiranja prvenstvo imaju oni sa po pet bodova iz matematike i srpskog jezika.

Test iz matematike tradicionalno se sastoji od 17 zadataka, a u predstojećoj proveri znanja u pet zadataka će biti izmenjene samo vrednosti, odnosno brojevi u odnosu na zbirku iz koje se učenici spremaju za kvalifikacioni ispit. Ostali zadaci na ispitu ostaće potpino isti kao u zbirci. U srpskom jeziku, sve ostaje isto osim redosleda odgovora koji je ponudjen u zbirci. To praktično znači da će u svim zadacima u kojima je ponudjeno više odgovora redosled odgovora biti promenjen prilikom polaganja testa iz ovog predmeta.

To su dve promene koje su nastale iz želje da se učenici kvalitetnije pripremaju za kvalifikacioni ispit. Da napuste princip takozvanog ''fotografskog pamćenja''. Vizuelno pamćenje ili učenje napamet nije dobro jer ne daje kvalitetno znanje za odredjeni rok ili ciljano samo za polaganje kvalifikacionog ispita.