Zaljubljena u zaljubljenog (1)


   30.01.2006


Zaljubljena u zaljubljenog (1)(Preuzeto sa Internet krstarice)

Ljubav je super, naročito kada je gledate na filmu - momak se zaljubi u devojku, devojka se zaljubi u momka, budu tu neke prepreke, ali na kraju se sve lepo završi. Njih dvoje budu srećni. Naravno, niko vam ne garantuje da kroz koju godinu neće raskinuti, ali neko vreme će biti srećni. Ima toga i u stvarnom životu, a bude i prilično komplikovanih situacija, situacija u kojima svi vole, ali nekako ništa da ispadne od toga.

Recimo, vi ste devojka i zaljubljeni ste u simpatičnog dečka. Već dugo ste zaljubljeni u njega. Problem je što je i on zaljubljen, ali ne u vas - nego u vašu dobru drugaricu. A vaša drugarica je možda zaljubljena u nekog četvrtog, ili nije zaljubljena uopšte, tek, u vašu simpatiju nije zaljubljena. Međutim, on je i dalje zaljubljen u nju. (Cela ova priča važi i ako ste dečko zaljubljen u devojku koja je zaljubljena u vašeg dobrog ortaka, koji nije zaljubljen u nju). Još malo pa kao španska serija. Samo što nije španska serija nego vaš život - i šta uraditi u tako zapetljanoj situaciji?

Ako razmišljate o etici u ovakvom slučaju, tu postoji problem. Dečko u koga ste zaljubljene voli vašu drugaricu - jeste, ona mu ne uzvraća ljubav, ali šta ako se u nekom trenutku predomisli? Onda bi ispalo da joj otimate dečka, što je nešto što nije u redu. Naravno, savršeno je moguće da se ona neće predomisliti, ali kako biti siguran? Već sama mogućnost njenog predomišljanja čini da se osećate nelagodno, jer to znači da postoji mogućnost da povredite dobru drugaricu.

Što se ljubavne strane tiče, situacija je takođe nezgodna: jednostavno rečeno, zaljubljeni ste, a ljubav vam nije uzvraćena. Opet, tu je nada: šta ako se on predomisli? Ako mu se ipak dopadnete? Na kraju krajeva, vi želite da budete s njim, a devojka koja se njemu dopada ne uzvraća mu osećanja, pa nije nemoguće da će se on okrenuti tamo gde ga žele, zar ne?

 

Zaljubljena u zaljubljenog (2)


   31.01.2006


Možete provesti mesece, pa i godine, razmišljajući na ovakav način, i to dok vam se mozak ne veže u čvor. Nevolja je što to razmišljanje može biti potpuno jalovo, što veoma dugo može ama baš ništa da se ne promeni - da se svi u nizu nadaju da će se neko predomisliti, a ne predomisli se niko. Šta onda učiniti, a da to bude konstruktivno i izvuče vas iz ove petljancije?

Razmislite i budite iskreni prema sebi: koliko zapravo zaista volite tog dečka, a koliko tu sada već ima i želje za nedostupnim, želje da ga konačno osvojite, ukratko, koliko u vašim osećanjima ima ljubavi, a koliko želje da dobijete nešto što već jako dugo želite? Vaša zaljubljenost u tog dečka može već biti stvar navike - ne kažemo da je sigurno tako, ali moguće je.

U ovakvoj situaciji, najzdravije rešenje jeste da se malo osvrnete oko sebe. Pogledajte i druge momke - vrlo je moguće da ćete naći nekoga ko vam se podjednako dopada, a ko će želeti da bude baš s vama. Ako vam je ta ideja odbojna, pokušajte makar da ne "blenete" stalno u tog dečka, već da svoj mozak okupirate nekim drugim zanimacijama koje veze s ljubavlju nemaju - izlazite s društvom tamo gde ga nećete sresti, posvetite se sportu, jezicima, hobiju... Nađite nešto da vam na neko vreme (bar nekoliko meseci - da, znamo da to deluje kao večnost!) odvuče misli od tog dečka.

Onda ga pogledajte ponovo, svežim očima - da li ste zaista i dalje zaljubljene, ili je to ipak bilo stvar navike, navike koja je prošla? Koji god da je odgovor na ovo pitanje, trebalo bi da se, ako ništa drugo, osećate odmornije i više rasterećeno - i s dovoljno energije da nešto preduzmete, bilo da je to prilaženje tom dečku i izražavanje želje da se on izjasni, bilo da je obraćanje pažnje na druge simpatične momke, kojih sigurno ima u vašoj blizini.