Telefoniranje simpatiji (1)


   19.01.2006


Telefoniranje simpatiji (1)(Preuzeto sa Internet krstarice)

Tinejdžeri (i tinejdžerke, naravno) prilično su skloni tome da veoma rano smisle nekakva pravila ponašanja kad se radi o različitim aspektima ljubavnih veza i da se tih pravila veoma čvrsto drže. To im daje osećaj zrelosti i povećava im samopouzdanje - a samopouzdanje je uvek prilično klimava stvar u tako osetljivim pitanjima i sve što ga povećava je dobrodošlo. Ipak, neka od tih pravila mogu da budu i preterana, i da pre odražavaju nedostatak zrelosti nego bilo šta drugo. Zato, evo praktičnih pravila u vezi s jednim od aspekata veze - telefoniranjem - pravila koja bi trebalo da vam pomognu kako da budete bezbedni tako i da se ne izblamirate (nego da ispadnete onoliko "kul" koliko želite).

Ako ste se s dečkom ili devojkom dogovorili da oni vas pozovu, a oni nikako da se jave, nemojte ni vi da cimate njih. Možete da im pošaljete SMS, ali ih nemojte zvati. Ako ni na SMS ne reaguju, nemojte ih juriti! Ovde se ne radi o tome da je bitno ko koga zove, nego o odgovornosti - ako neko kaže da će nešto da uradi, to treba i da ispoštuje.

Ima onih koji savetuju da nikad ne zovete dva puta zaredom, ali to je već detinjasto. Kao što smo rekli, nije bitno ko koga zove. Naravno, ako je veza takva da uvek vi zovete, to je već signal za uzbunu - da li ste samo vi zainteresovani da se ta veza održi? Šta ste vi u takvoj vezi, neko ko moljaka za malo pažnje? Naravno, isto tako ne valja ni ako su vaš dečko ili devojka oni koji uvek zovu - to ne govori dobro ni o vama ni o njima. Ipak, izuzev ovoliko ekstremnih situacija, zaista nije bitno da li je neko zvao dvaput zaredom - nećete valjda da pravite raspored zvanja?

Ukoliko ste devojka, a sladak dečko koga prvi put vidite traži vaš broj telefona, bolje je da vi uzmete njegov. Tako imate priliku da se raspitate o njemu pre nego što ga pozovete - na kraju krajeva, tek ste ga srele i ne znate ništa o njemu.

Telefoniranje simpatiji (2)


   20.01.2006


Telefoniranje simpatiji (2)

Dečko ili devojka vam traže broj telefona, a nimalo vam se ne dopadaju? Nemojte da ih "zavlačite" - recite nešto tipa da su vam ukrali telefon, još nemate novi, a ako vide da koristite telefon, recite da je prijateljev i da ne možete da dajete tuđ broj bez odobrenja. Devojka ste, dečko koji vam je tražio broj telefona vam se ne dopada, a zatekle ste se same s njim i bojite se da će postati agresivan ako ga odbijete? Dajte mu izmišljen broj i što pre se izvucite iz potencijalno opasne situacije.

Nemojte se javljati na telefon posle prvog zvona - ili bar nemojte to činiti stalno. Vaš dečko ili devojka ne moraju da znaju da se ne odvajate od telefona, sve u iščekivanju da vas pozovu. Nije loša ideja ni da ponekad isključite mobilni i budete nedostupni - ionako ćete kasnije dobiti poruku ko vas je tražio u tom periodu, pa ako su vas zvali dečko ili devojka, možete im uzvratiti poziv (definitivno će se obradovati kad ih vi pozovete nakon što im nije uspelo da vas dobiju).

Nikada ne čekajte da telefon zvoni toliko dugo da vas automatska služba izbaci. Dovoljno je da telefon zazvoni pet-šest puta; svako ko nije zauzet nečim drugim (i prema tome praktično nedostupan) može u tom roku da se javi.

Sačekajte da vam druga strana zatraži broj telefona, nemojte im sami davati ceduljicu s brojem (naročito ne ako ste devojka). Ukoliko želite da budete "aktivna strana", tražite im broj - ako ne žele da vam ga daju, a zainteresovani su, mogu da zatraže vaš.

Dobili ste broj dečka ili devojke koji vam se dopadaju i baš vam se jako dopadaju i nestrpljivi ste - pa, slobodno ih zovite isto veče. Nemojte ih "smoriti" predugim razgovorom, ali nema nikakvog razloga da im brzim javljanjem ne pokažete da vam se jako sviđaju.