(Pozajmljeno sa sajta Prve beogradske gimnazije)

Modni saveti

 

Moda je jedan od glavnih segmenata u svakodnevnom zivotu obicnog pojedinca. Moda se uglavnom deli na dobru i losu. Pod terminom dobra moda se podrazumeva pre svega elegancija, a onda i niz drugih segmenata. Jedan od njih je svakako prilagodjavanje odredjene garderobe prilici u kojoj se nalazimo.

Vrlo cesto desavalo mi se da u gradu zapazim osobe koje su u podne obucene u vecernju toaletu sto svakako prelazi granice dobrog ukusa. Bitno je da se napomene da treba voditi racuna o sitnim detaljima kao sto su nakit, cipele, torba i sl. Oni uvek moraju biti uskladjeni sa situacijom i osnovnom kreacijom. Takodje treba povesti racuna i o bojama. Boje su uglavnom uskladjuju sa godinama, tezinom i uopste celokupnom licnoscu. Tako na primer starije osobe treba da izbegavaju crnu boju jer ona istice njihove godine. Kod mladih osoba situacija je drugacija jer njima takoreci svaka boja dobro pristaje. Jos da napomenem da bi gojaznije osobe trebale da izbegavaju prugaste materijale jer ce ovakvi materijali stvoriti kontraefekat.

Pod terminom 'losa moda' podrazumeva se potpuna neuskladjenost svakog odevnog predmeta. Smatram da je takav efekat izazvala RAVE moda koja za kranji cilj ima sto kicastije forme i uklapanje boja koje ne mozemo ni u ludilu zamisliti u kombinaciji.

Pod modom se takodje podrazumeva i sminka koju uglavnom zene , a i poneki muskarci koriste. Sminka takodje mora biti uskladjena sa situacijom u kojoj se nalazimo i, naravno, dobu dana.

Vrlo cesto na ulicama naseg grada mozemo videti devojcice od 12-13 godina koje izgledaju kao pokretne lutke sa gomilom sminke na licu, koja ne samo sto deluje neprirodno vec i vrlo neukusno. Da i neke od vas ne bi ovako izgledale, evo nekoliko toplih saveta:

Lice uvek mora biti besprekorno cisto i pripremljeno za sminku (stavljena hidratantna krema);

Sa tecnim puderom uvek oprezno. Moze se desiti da ukoliko ga ne stavite pravilno izgledate kao lutke iz muzeja vostanih figura. Najbitnije je pravilno razmazivanje i nanosenje u normalnim kolicinama. I jos nesto: boju tecnog pudera treba uskladiti sa bojom prirodnog tena;

Karmine crvenih nijansi nikako u toku dana! Iskljucivo za vecernje prilike!

Najbitniji savet: sminka treba da istakne vase lepe delove lica, a da prikrije nedostatke;

I na kraju ne zaboravite: koliko god da se nasminkate, ako ste neraspolozene, necete dobro izgledati. Zato stavite osmeh na lice i pojurite u zagrljaje svojim voljenim osobama!

Proba.jpg (6843 bytes)